HomeUyuz İlaçlama

Uyuz İlaçlama

ANTALYA FARE İLAÇLAMA HİZMETİ
ÜCRETSİZ KEŞİF VE BİLGİ İÇİN HEMEN ARAYIN
0545 814 07 07

Antalya Uyuz İlaçlama

Kendini geceleri uyutmayacak kadar kaşıntı ve kabarıklar ile belli eden bu hastalığa Sarcoptes scabiei adlı akar sebep olmaktadır. Hastalık çok bulaşıcıdır. Para alıp verirken, tokalaşırken bulaşabilirler. Uyuz hastalığında uzun süreli bir tedavi uygulanır. Tedavi süreci ile birlikte evlerinde uyuza karşı ilaçlanması gereklidir. Bu uygulama sırasında kimyasalın insan elinin değdiği her yere ulaşması gereklidir. LARA İLAÇLAMA olarak 0545 814 07 07 numaralı hattan sizleri uyuz böceğinden kurtarmak için hizmetinizdeyiz. Kullandığımız kimyasallar Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı onaylı olup evlerinizde leke koku renk iz bırakmaz.

Yaşam standartlarınızı bir anda alt üst eden ve evinizin beklenmeyen misafirleri olan böcekler, zamanla sizin için bir kâbusa dönüşür. Evinizi, ofisinizi veya bulunduğunuz herhangi bir ortamı böceklerden arındırmak ve size yepyeni, tertemiz bir ortam sunmak için Lara İlaçlama olarak böcek ilaçlama hizmetini sizlere sunmaktayız.

Antalya böcek ilaçlama konusunda istediğiniz desteği bulabileceğiniz firmamız, dilediğiniz an hizmet vermek için bir telefonunuzu bekliyor. Titiz çalışmamız ve kesin çözümümüzle! Sağlık Bakanlığı Onaylı Firmamıza Ücretsiz Keşif ve Bilgi Almak için Hemen Arayın.

Tüm ilaçlamalar da %25 İndirimden Hemen Faydalanmak için Arayın!!!

UYUZ

  1. Kingdom             : Animalia                          : Alem
  2. Phylum                : Arthropoda                     : Şube
  3. Classis                 : Arachnida                        : Sınıf
  4. Order                   : Sarcoptiformes             : Takım
  5. Familia                : Sarcoptidae                    : Aile
  6. Genus                  : Sarcoptes                         : Cins
  7. Species                : S. Scabiei                         : Tür

Uyuz hastalığının kaynağı olan canlıya halk ağzında böcek desekte gerçekte akardır ( kenelerle aynı gruptadır) .Dünyanın her yerinde görülebilirler. Sadece insanlar için değil kedi, köpek, domuz, wombat, koala ve büyük maymunlar gibi memeli hayvanlarda da görülürler.

Giovanni Cosimo Bonomo ve Diacinto Cestoni 17. Yüzyıl’da 20x optik mikroskopla tanımlamışlardır. BİYOLOG ikili tarafından 1687 yılında yapılan bu keşif insan hastalıklarının mikroskobik canlı kaynaklı olan ilk hastalık olması açısından da önemlidir.

İnsana geçen hamile dişi uyuz akarı kanla beslenmek için derinin stratum corneum’una yerleşir ve yumurta bırakmaya başlar. Yumurtalar 3-10 gün arasında larva haline döner ve deri yüzeyine hareket ederek kıl foliküllerine (kökleri) yerleşir. Nimf evresine geçen larvalar daha sonra ergin hale geçer ve ergin halde konakta 3-4 hafta yaşarlar.

KLİNİK İŞARETLERİ

                Akarların cilt içinde ve cildin üzerinde hareket etmesi sonucu alerjik reaksiyona benzeyen yoğun bir kaşıntı üretir. Akarlara, yumurtalarına, dışkı paketlerine karşı geciken tip IV aşırı duyarlılık reaksiyonu yaklaşık 30 gün sonra ortaya çıkar. Yumurtalar daha fazla kaşıntılara neden olur. Akarların istilası sebebi ile hassas olan bireylerde semptomlar kendini saatler içerisinde gösterebilir.

                Sarcoptesler kabuk akarları olarak bilinen daha büyük bir akar ailesinin parçasıdır ve deri parazitlerinin bir cinsidir. Evcil hayvanları hasta eden Psoroptes ile de yakın ilişkilidir. Sarkoptik uyuzda evcil hayvanlara da bulaşabilir ki evcil tavuklarda görülen pullu bacak hastalığı sarkoptik uyuzdur.

                S. scabiei ‘nin en çok bilinen etkisi uyuza ve ya kaşıntıya neden olan etkileridir. Döllenen yetişkin dişi akar cilde girer ( genellikle el ve ya bileklerde bulunur) ve yumurtalarını bırakır. S. Scabiei ağız parçaları ve ön ayaklardaki özel kesicilerle oyuk açar. Oyuk açılırken ayaklardaki çapalarla (anchor) konağa tutunur. Yumurtalar açılan oyuklara az sayılarda döşenir. Bu oyuktan yumurtalar altı ayaklı larvalar halinde çıkar ve deri yüzeyine doğru çıkarlar. Beslendikleri ve deri değiştirdikleri kıl köklerini ararlar ( büyümek için eski kütiküllerini atarlar). Kıl köklerindeki larvalar 8 bacaklı nimf döneminin ilk evresini gösterirler.

                Nimf evresinde beslenir ve deri değiştirirler. Erkek nimfler yetişkinlik evresine yönelirken dişiler bir deri değiştirme daha gerçekleştirirler. Dişi bir kere daha deri değiştirdiği için erkekler 9-11 gün arasında yetişkinliğe ulaşırken dişiler 17 gün sonra erişkinliğe ulaşırlar ve dişiler erkeğin nerde ise 2 katı büyüklüğündedir.

                Yaşam döngüsü sadece 2 haftada tamamlanmasına rağmen hasta insanların üzerinde bir düzineden fazla S. Scabiei nadiren görülür. Bu sayı bile agonize kaşıntılara neden olur. Aşırı kaşınmaların sonucunda deride ciddi hasarlar oluşur. Deride oluşan ciddi hasarlar sonucu impetigo ve egzama’ya neden olabilecek enfektif bakterilerin deri altına girmesine yol açar.

                Dişiler 2 ay boyunca günde 2-3 adet yumurtayı oyuklara yerleştirir. İngiliz nüfusunun %2’sinin bu canlılar tarafından enfekte olduğu düşünülürken bu canlıların deri altına gömülme süresi 25 dakikak ile 1 saat arasında değişmektedir.

                S. scabiei bir insandan diğerine geçerken temas gerektirdiği için genellikle el ve bilekler gibi sık cilt temaslarının olduğu bölgelere yerleşirler. S. scabiei domuzlarda yaygın olarak görülür. Domuzlarda kendini beslenme ve ağırlık kazanamının azalması ile belli eder ve 5 gün içerisinde domuzu öldürür. Eğer çiftliklerde büyük önlemler alınmazsa ortadan kaldırılması zordur.

MORFOLOJİ

                Yetişkin uyuz akarları önde iki, arkada iki olmak üzere 4 çift bacağa sahiptirler. Vücutları oval yapılı olup ventrali düzdür. Dorsalleri ise kaplumbağalara benzer şekilde dış bükeydir. Yetişkin uyuz akarları göze sahip değildir. Vücutlarında çoklu kesik dikenleri ile yakın türlerden ayrılırlar. Cephalothorax ile abdomen arasında sınır yoktur. Ön bacaklar çapa (anchor, enayi) olarak bilinen uzun, boru şeklindeki yapılarla sona erer. Arka bacaklar ise uzun kıllarla sona erer.  Dişiler 0,3-0,45 mm (0,012-0,018 inç) uzunluğunda ve 0,25-0,35 mm ( 0,0098-0,0138 inç) genişliğindedir. Erkekler ise bu boyutlarından yarısından biraz daha büyüktür.

HAYAT DÖNGÜSÜ

                Yetişkin dişi insana bulaştıktan sonra derinin stratum corneum’una ( derinin en dış tabakasına) girer ve günde 2-3 yumurta bırakır. Oval yumurtalar 0,1-0,15 mm (0,0039-0,0059 inç) uzunluğundadır. Yumurtalar 3-4 gün içinde larva halinde çıkar. Bir dişi 30 yumurta bırakır ve sonunda oyuğun ağzında (sonunda) ölür. Larvalar kuluçkadan sonra 6 ayaklı olarak çıkarlar ve cilt yüzeyine hareket ederler. Daha sonra ise veziküllerin oluştuğu (genellikle yetişkin yuvalarından daha kısa ve daha küçük olan ) saç foliküllerinde deri değiştirme torbalarına girerler. Larvalar 8 bacaklı nimf haline 3-4 gün içerisinde geçerler. Nimf haline geçtikten sonra 2 kez daha büyük nimf evresi geçirirler. Yetişkin hale gelen akarlarda erkekler dişilerin deri değiştirme torbasına girerek dişiye 1 kereye mahsus olmak koşuluyla döller. Bu çiftleşme sonucu dişi 1-2 ay boyunca yumurtalarına yetecektir. Hamile kalan dişi deri değiştirme torbasını değiştirerek kalıcı bir yuva bulmak için hareket eder. Uygun bir yer bulduğunda dişi karakteristik S- şekilli yuvasını oluşturur. Dişi yaşamı boyunca yuvalarını uzatmaya ve yumurta bırakmaya devam edecektir.

Uyuz hastalığı Sarcoptes scabiei adlı akarın sebep olduğu bir cilt hastalığıdır. Cilt yüzeyinden deri altına giren akarlar deri altında yumurtlamaya başlarlar.

Hastalık daha çok hastane huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri, kreş, anaokulu, okul, hotel, pansiyon gibi kalabalık ortamlarda insanların birbirine teması ya da ortak kullanım eşyaları ile bulaşmaktadır. Hastalık çok kolay bulaşabilen parazitik bir hastalıktır.

Uyuz hastalığına maruz kalan kişide semptomların ortaya çıkması altı haftaya kadar varmaktadır. Semptomların arasında özellikle geceleri artan kaşıntı hissi ve döküntüler en fazla görülen semptomlarıdır. Kaşıma sonucu enfekte yaralarda görülmektedir.

Uyuz semptomları olan kabartılar daha çok parmakların arasında, meme, kalça, penis, bilek, dirsek, koltuk altı, bel bölgelerinde görülür. Bağışıklığı zayıf insanlar, çocuklar ve yaşlılarda ise kafa, yüz, boyun, ellerde ve ayak tabanlarında da görülür. Uyuz hastalığı cinsiyet ve yaş ayırt etmez ve herkese bulaşabilir.

Tedavide erken teşhis ve  doktorların tavsiyesine uymakta fayda vardır. Kükürtlü sabunlar ve merhemler tedavide kullanılmaktadır. Evlerin ilaçlanması ve sonrasında ki temizlikte önem arz etmektedir.

LARA İLAÇLAMA olarak evlerinizde kalıcı leke, koku, iz renk bırakmadan ilaçlama hizmetini yapmaktayız. Kullandığımız ürünler Dünya Sağlık Örgütü (WHOPES) ve Sağlık Bakanlığı onaylıdır. İletişim için 0545 814 07 07.

BİYOLOG GÜRBEY ERBAY

MESUL MÜDÜR

İletişim için 0545 814 07 07.

Evde Kalıcı Leke, Koku, Renk, İz Olur Mu?
Herhangi bir şekilde evinizde kalıcı leke, renk, iz, koku kalmaz.
Eve Ne Zaman Girebiliriz ?
En az 4 saat sonrasında girilebilir 30 dakika havalandırmadan sonra evin içinde yatılabilir.
 
İlaçların Bize Zararı Var mı ?
Kullanılan kimyasallar Dünya Sağlık Örgütü ( World Health Organization – WHO) ve Sağlık Bakanlığı onaylı olup yapılan testlerde insanlarda uygun uygulama koşullarında zarara neden olmadığı anlaşılmıştır.
İlacın Etkisi Ne Kadar Sürer?
6 Aya kadar İlaçlarımız Etkilidir.
Hemen Ara
× Whatsapp